Tipus de dieta i acné

Tipo de dieta y acné

3 d'octubre 2020

Si ens cuidem per dins ho veurem per fora...

Aquesta afirmació ens recorda que la nostra alimentació i dieta habitual es reflexa, d’alguna manera, en el nostre aspecte extern.

El cas de l’acné, probablement, és més complicat de determinar per un sol factor, doncs no tan sols apareix en l’etapa de la pubertat, sinó que també es pot mantenir en l’edat adulta; alterant, en molts casos, l’autoestima del qui ho pateix.

L’acne és degut a una inflamació de les glàndules sebàcies i les causes relacionades amb la seva aparició poden ser l’edat, l’estrès i l’ansietat, la regulació hormonal, el tipus de pell... i l’alimentació.

De totes maneres, no hi ha estudis suficientment rigorosos per treure conclusions. Sí que trobem estudis amb forta relació entre el tipus de dieta i l’acné.

L’estudi recent, JAMA 2020 (10 de juny). Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors: “...suggereix que una dieta occidental (és a dir, rica en productes animals i aliments grassos i ensucrats) s'associa amb la presència d'acné en adults”

El consum de llet i lactis

Estudis corroboren com alguns aminoàcids derivats de la llet promouen la secreció d’insulina i indueixen la síntesi hepàtica del factor de creixement similar a la insulina-1 (IGF-1), suggerit com un motor del desenvolupament de l’acné”.

Alteracions metabòliques. Acceleradors del creixement de les cèl·lules de la pell que si s’acumulen i alhora s’incrementa la producció de greix, generen l’acné.

Així, l’alt consum de llet (sencera, semidescremada o descremada) i els seus derivats (iogurt, formatge, mantega, nata, gelats...) pot propiciar la inflamació i el conseqüent acné.

Els aliments d’alt índex glucèmic (IG)

“El possible mecanisme d’acció dels carbohidrats hiperglucèmics sembla seguir una via similar als lactis, associant-se a una major secreció d’insulina i del IGF-1”.

Productes refinats que trobem a moltes despenses en la dieta americana o europea com el pa blanc, l’arròs o la pasta blanca, el sucre blanc o els productes ensucrats (refrescs, dolços i brioixeria...), tenen un valor nutricional alt en hidrats de carboni amb un IG elevat. Provoquen un increment ràpid de sucre a la sang i una resposta també ràpida en la secreció d’insulina. La insulina estimula la producció d’andrògens (hormones masculines) que amb la producció de més sèu i de més cèl·lules de la pell, bloquegen de nou les glàndules. Aquesta saturació, també, pot provocar la inflamació.

Els greixos saturats i trans

Les dietes actuals basades en productes processats i en un excés de greixos saturats també poden ser causa d’acné tant per adolescents com per persones en edat adulta.

Aliments a controlar: Carns vermelles, lactis, olis fregits, mantegues i margarines, brioixeria i pastisseria industrial, masses de pizza, brisa i pasta de full, aperitius i plats pre-cuinats (croquetes, canelons...)

La xocolata

No és el principal component de la xocolata, el cacau, el que hem d’evitar sinó que hem de tenir cura amb els sucres i la llet afegida. Per tant, una xocolata a partir d’un percentatge del 85% de cacau no tindrà un efecte directe en l’acné i contribueix amb propietats antioxidants. Com més pura sigui la xocolata menys sucre i llet tindrà la seva composició.

Els hàbits saludables i la dieta equilibrada ens ajuden a mantenir una pell sana, sense infamacions ni infeccions!

El consum de cereals integrals, llegums, fruita, verdura i hortalisses ens aporta la fibra dietètica que redueix a mig o a baix l’índex glucèmic i alenteix l’absorció de sucres a la sang.

Una bona relació amb els àcids grassos omega-6 i omega-3 per cuidar la pell des de dins.

El consum d’aliments rics en betacarotens, precursors de la vitamina A. Rics en antioxidants com les pastanagues, albercocs, brócoli, carabassa, espinacs, enciam, préssecs, pebrots, mongetes verdes...

La vitamina E: antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules dels radicals lliures. Ens cuida la pell i redueix cicatrius i petites imperfeccions. Oli de girasol, oli d’oliva, alvocat, fruits secs, pipes de carbassa...

El zinc és un mineral que aporta beneficis a la pell: ostres, llavors de carabassa i xia, carns vermelles, civada, llenties...

En general, els fruits secs i les llavors.

Reduir els hàbits tòxics com l’alcohol i el tabac.

L’exercici físic moderat de forma regular (diari) ens manté la pell oxigenada i ens regula la funció de les glàndules sudorípares i sebàcies. Ens permet eliminar toxines a través de la suor.

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

----------------------------------------------

3 de octubre 2020

Si nos cuidamos por dentro lo veremos por fuera...

Esta afirmación nos recuerda que nuestra alimentación y dieta habitual se refleja, de alguna manera, en nuestro aspecto externo.

El caso del acné, probablemente, es más complicado de determinar por un solo factor, pues no sólo aparece en la etapa de la pubertad, sino que también se puede mantener en la edad adulta; alterando, en muchos casos, la autoestima de quien lo padece.

El acné es debido a una inflamación de las glándulas sebáceas y las causas relacionadas con su aparición pueden ser la edad, el estrés y la ansiedad, la regulación hormonal, el tipo de piel... y la alimentación.

De todos modos, no hay estudios suficientemente rigurosos para sacar conclusiones. Sí que encontramos estudios con fuerte relación entre el tipo de dieta y el acné.

El estudio reciente, JAMA 2020 (10 de junio). Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors "...sugiere que una dieta occidental (es decir, rica en productos animales y alimentos grasos y azucarados) se asocia con la presencia de acné en adultos"

El consumo de leche y lácteos

"Estudios corroboran como algunos aminoácidos derivados de la leche promueven la secreción de insulina e inducen la síntesis hepática del factor de crecimiento similar a la insulina-1 (IGF-1), sugerido como un motor del desarrollo del acné".

Alteraciones metabólicas. Aceleradores del crecimiento de las células de la piel que si se acumulan y al mismo tiempo se incrementa la producción de grasa, generan acné.

Así, el alto consumo de leche (entera, semidescremada o descremada) y sus derivados (yogur, queso, mantequilla, nata, helados ...) puede propiciar la inflamación y el consecuente acné.

Los alimentos de alto índice glucémico (IG)

"El posible mecanismo de acción de los carbohidratos hiperglucémicos parece seguir una vía similar a los lácteos, asociándose a una mayor secreción de insulina y del IGF-1".

Productos refinados que encontramos en muchas despensas en la dieta americana o europea como el pan blanco, el arroz o la pasta blanca, el azúcar blanco o los productos azucarados (refrescos, dulces y bollería ...), tienen un valor nutricional alto en hidratos de carbono con un IG elevado. Provocan un incremento rápido de azúcar en la sangre y una respuesta también rápida en la secreción de insulina. La insulina estimula la producción de andrógenos (hormonas masculinas) que con la producción de más sebo y de más células de la piel, bloquean de nuevo las glándulas. Esta saturación, también, puede provocar la inflamación.

Las grasas saturadas y trans

Las dietas actuales basadas en productos procesados y en un exceso de grasas saturadas también pueden ser causa de acné tanto para adolescentes como para personas en edad adulta.

Alimentos a controlar: Carnes rojas, lácteos, aceites fritos, mantequillas y margarinas, bollería y pastelería industrial, masas de pizza, brisa y hojaldre, aperitivos y platos precocinados (croquetas, canelones ...)

El chocolate

No es el principal componente del chocolate, el cacao, lo que debemos evitar sinó que debemos tener cuidado con los azúcares y la leche añadida. Por lo tanto, un chocolate a partir de un porcentaje del 85% de cacao no tendrá un efecto directo en el acné y contribuye con propiedades antioxidantes. Cuanto más puro sea el chocolate menos azúcar y leche tendrá su composición.

Los hábitos saludables y la dieta equilibrada nos ayudan a mantener una piel sana, sin infamación ni infecciones!

El consumo de cereales integrales, legumbres, frutas, verduras y hortalizas nos aporta la fibra dietética que reduce a medio o a bajo el índice glucémico y ralentiza la absorción de azúcares en la sangre.

Una buena relación con los ácidos grasos omega-6 y omega-3 para cuidar la piel desde dentro.

El consumo de alimentos ricos en betacarotenos, precursores de la vitamina A. Ricos en antioxidantes como las zanahorias, albaricoques, brócoli, calabaza, espinacas, lechuga, melocotones, pimientos, judías verdes...

La vitamina E: antioxidante que ayuda a proteger las células de los radicales libres. Nos cuida la piel y reduce cicatrices y pequeñas imperfecciones. Aceite de girasol, aceite de oliva, aguacate, frutos secos, pipas de calabaza...

El zinc es un mineral que aporta beneficios a la piel: ostras, semillas de calabaza y chía, carnes rojas, avena, lentejas...

En general, los frutos secos y las semillas.

Reducir los hábitos tóxicos como el alcohol y el tabaco.

El ejercicio físico moderado de forma regular (diario) nos mantiene la piel oxigenada y nos regula la función de las glándulas sudoríparas y sebáceas. Nos permite eliminar toxinas a través del sudor.

Silvia Pellicer Bertrand

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses...

Sílvia Pellicer

Comentarios recientes

04.10 | 09:06

Buenas tardes, encantado de saludarte. Soy Jose
Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en periódicos digitales como not

24.02 | 07:22

Hola: Yo soy Alberto. Contacto desde aquí porque creo que es interesante esta página web para que pueda aparecer en periódicos digitales.

¿Por qué? Ganarás no solo en repercusión y reconocimiento de

29.11 | 17:23

Hola:
Soy Mora y estoy interesada en tu página web.

Me gustaría explicarte que tu negocio puede aparecer en cientos de periódicos digitales cada mes como noticia de forma totalmente garantizada y

01.08 | 09:08

Buenos dias , para un diabetico tipo 2 que indice glucémico es adecuado tener a las 2 h. de una comida equilibrada ?

Compartir esta página