Aconseguir una hidratació òptima ens millorarà la vida...

Conseguir una hidratación óptima nos mejorará la vida...

2 de juliol 2020

És a l’estiu que tenim més sensació de set doncs la temperatura ambiental és força més alta i el nostre organisme respon amb la suor per contrarestar la calor i poder sentir, d’aquesta manera, una sensació més fresca. Així, també necessitem beure més aigua per suplir aquestes petites pèrdues.

A l’estiu ens venen molt de gust tot tipus de liquats de verdures, sucs de fruites, gaspatxos i cremes fresquetes, sense oblidar-nos de les llimonades amb glaçons de gel i altres begudes refrescants...

Cal recordar que hem d’evitar els refrescos industrials i similars per la gran quantitat de sucres afegits que incorporen i que és l’aigua la millor hidratació per l’organisme i la que realment ens fa passar la set.

L’aigua és un nutrient essencial, un aliment acalòric que no proporciona energia i que ens ajuda a fer la digestió trencant en petits trossos el menjar perquè l’organisme pugui absorbir correctament els nutrients. Beure aigua, a més a més, ens prevé el restrenyiment.

L’aigua forma part de les nostres vides amb una importància de la que no som del tot conscients. El cos humà es composa aproximadament d’un 60% d’aigua i en el nostre cervell podem tenir fins al 75%.

La proporció d’aigua en el cos varia depenent de la proporció de múscul i de teixit adipós que tenim. Així, en els adults joves sans amb més músculs, la proporció d’aigua corporal serà superior que en la gent gran que ha patit canvis en la seva composició corporal disminuint el múscul que necessita aigua, a favor del teixit adipós que gairebé no en conté.

bit.ly/38hb9oM

bit.ly/38hb9oM

En el nostre organisme hi ha una sèrie de funcions vitals que sense l’aigua no podrien desenvolupar-se:

Permetre el transport dels nutrients i l’oxigen a la sang.

Ajudar a la funció digestiva facilitant l’eliminació dels productes de rebuig.

Termoregular el cos, per exemple, amb la suor quan pugen les temperatures i fa calor.

Funció morfològica que dona estructura i forma al cos.

Lubricar les articulacions.

Medi de dissolució dels líquids corporals.

L’entrada de líquids l’aconseguim quan s’activa la sensació de set des del cervell, d’aquesta manera, consumim líquids i aliments que contenen aigua. L’aigua s’absorbeix en el procés de la digestió (quedant una quantitat per facilitar l’expulsió dels excrements) i es transporta a la sang i a la limfa.

Una petita quantitat d’aigua també s’obté en els processos metabòlics dels lípids, els hidrats de carboni i les proteïnes.

La sortida de líquids fonamentalment és mitjançant l’orina, els excrements, a través de la pell amb la suor (degut a l’increment de temperatura o l’exercici físic) i a través de la respiració.

Motius no habituals com les diarrees, les infeccions, la febre o les alteracions renals poden incrementar la seva pèrdua. 

Estudis amb evidència científica ens conclouen que la correcta hidratació i les funcions cognitives tenen una relació directa. Demostren que la deshidratació del 2% de pèrdua de massa corporal o més pot incrementar la percepció de fatiga, disminuir la memòria i l’atenció i alterar el nostre estat d’ànim. Per altra banda, un augment en la ingesta d’aigua redueix la confusió.

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ens recorda que una bona hidratació és garantia d’un rendiment cognitiu i físic òptim i ens aconsella, alhora, beure 2 litres d’aigua al dia.

Hi ha força aliments a l’estiu que ens aporten el líquid que necessitem i menjars a base de sopes fredes, fruites i hortalisses que ens donen la frescor que desitgem, però beure aigua és sempre la millor opció per hidratar-nos.

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

---------------------------------------------

2 de julio 2020

Es en verano que tenemos más sensación de sed pues la temperatura ambiental es bastante más alta y nuestro organismo responde con el sudor para contrarrestar el calor y poder sentir, de este modo, una sensación más fresca. Así, también necesitamos beber más agua para suplir estas pequeñas pérdidas.

En verano nos apetecen mucho todo tipo de licuados de verduras, zumos de frutas, gazpachos y cremas fresquitas, sin olvidarnos de las limonadas con muchos cubitos de hielo y otras bebidas refrescantes...

És necesario recordar que debemos evitar los refrescos industriales y similares por la gran cantidad de azúcares añadidos que incorporan y que es el agua la mejor hidratación para el organismo y la que realmente nos hace pasar la sed.

El agua es un nutriente esencial, un alimento acalórico que no proporciona energía y que nos ayuda a hacer la digestión troceando la comida para que el organismo pueda absorber de forma correcta los nutrientes. Beber agua, además, nos previene el estreñimiento.

El agua forma parte de nuestras vidas con una importancia de la que no somos del todo conscientes. El cuerpo humano se compone aproximadamente de un 60% de agua y en nuestro cerebro podemos tener hasta el 75%.

La proporción de agua en el cuerpo varía dependiendo de la proporción de músculo y de tejido adiposo que tenemos. Así, en los adultos jóvenes sanos con más músculos, la proporción de agua corporal será superior que en la gente que ha sufrido cambios en su composición corporal disminuyendo el músculo que necesita agua, a favor del tejido adiposo que casi no contiene agua.

bit.ly/38hb9oM

bit.ly/38hb9oM

En nuestro organismo hay una serie de funciones vitales que sin el agua no podrían desarrollarse:

Permitir el transporte de los nutrientes y el oxígeno en la sangre.

Ayudar a la función digestiva facilitando la eliminación de los productos de desecho.

Termoregular el cuerpo, por ejemplo, con el sudor cuando suben las temperaturas y hace calor.

Función morfológica que da estructura y forma al cuerpo.

Lubricar las articulaciones.

Medio de disolución de los líquidos corporales.

La entrada de líquidos la conseguimos cuando se activa la sensación de sed desde el cerebro, de esta manera, consumimos líquidos y alimentos que contienen agua. El agua se absorbe en el proceso de la digestión (quedando una cantidad para facilitar la expulsión de las heces) y se transporta en la sangre y en la linfa.

Una pequeña cantidad de agua también se obtiene en los procesos metabólicos de los lípidos, los hidratos de carbono y las proteínas.

La salida de líquidos fundamentalmente es mediante la orina, las heces, a través de la piel con el sudor (debido al incremento de temperatura o el ejercicio físico) y a través de la respiración.

Motivos no habituales como las diarreas, las infecciones, la fiebre o las alteraciones renales pueden incrementar su pérdida.

Estudios con evidencia científica nos concluyen que la correcta  hidratación y las funciones cognitivas tienen una relación directa. Demuestran que la deshidratación del 2% de pérdida de masa corporal o más puede incrementar la percepción de fatiga, disminuir la memoria y la atención y alterar nuestro estado de ánimo. Por otra parte, un aumento en la ingesta de agua reduce la confusión.

La Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA) nos recuerda que una buena hidratación es garantía de un rendimiento cognitivo y físico óptimo y nos aconseja, al mismo tiempo, beber 2 litros de agua al día.

Descubrimos muchos alimentos en verano que nos aportan el líquido que necesitamos y menús a base de sopas frías, frutas y hortalizas que nos dan la frescura que deseamos, pero beber agua es siempre la mejor opción para hidratarnos.

Silvia Pellicer Bertrand

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses...

Sílvia Pellicer

Comentarios recientes

04.10 | 09:06

Buenas tardes, encantado de saludarte. Soy Jose
Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en periódicos digitales como not

24.02 | 07:22

Hola: Yo soy Alberto. Contacto desde aquí porque creo que es interesante esta página web para que pueda aparecer en periódicos digitales.

¿Por qué? Ganarás no solo en repercusión y reconocimiento de

29.11 | 17:23

Hola:
Soy Mora y estoy interesada en tu página web.

Me gustaría explicarte que tu negocio puede aparecer en cientos de periódicos digitales cada mes como noticia de forma totalmente garantizada y

01.08 | 09:08

Buenos dias , para un diabetico tipo 2 que indice glucémico es adecuado tener a las 2 h. de una comida equilibrada ?

Compartir esta página