Te matcha

Té matcha 

2 de Setembre 2020

El te és una de les begudes més consumides al món sense tenir en compte l’aigua.

Al voltant del te s’han tancat acords, s’han retrobat amics, s’han compartit històries i s’han viscut moments de solitud... Prendre una tassa de te pot acompanyar un acte per acostar-nos als altres i a un mateix, doncs ens reconforta tant a nivell social com a nivell personal.

Així, en línia emocional, pensar en una tassa de te entre les mans ens pot reconciliar amb el món (encara que no sigui per sempre).

A nivell nutricional el te ens aporta propietats antioxidants gràcies a les catequines (fins a un 30% en el te verd), activa la mobilització del greix en el teixit adipós estimulant la termogènesis i té un efecte protector en el desenvolupament de malalties cardiovasculars pels seus flavonoides (compostos antioxidants amb característiques antiinflamatòries) a més de proporcionar l’acció que a llarg termini produeix sobre el metabolisme del colesterol (hipocolesterolèmia).

Tot i que conté cafeïna, les propietats relaxants de la L-teanina (aminoàcid) actuen contrarestant l’efecte d’estimulació nerviosa.

El te matcha té un alt nivell de fibra dietètica de fàcil absorció motiu pel que pot aliviar el restrenyiment i estabilitzar els nivells de sucre a la sang. Alhora, cal recordar que molts dels efectes bioquímics i fisiològics del te s’han observat in vitro si bé que hi ha evidències de les seves propietats en estudis epidemiològics.

El te matcha, originari del Japó, reuneix les propietats atribuïdes al te verd en una quantitat superior. D’aquesta manera, el definim com el te verd mòlt on s’aprofiten les fulles de te senceres transformades en una pols molt fina, de color verd intens, que es dissol i es consumeix amb aigua calenta en una mescla ben batuda.

Si fem la comparativa amb les infusions de te verd, un got de te matcha equival a 10 gots de te verd en antioxidants i valor nutricional en general. De totes maneres, hem de recordar que la quantitat consumida segueix sent baixa al costat de l’impacte d’antioxidants que provenen de les fruites o verdures que ingerim amb més quantitat pel seu tamany.

Per elaborar un te matcha es necessiten 1 o 2 grams d’aquesta pols que amb l’escalfor de l’aigua i l’agitació, forma una lleugera escuma que li ofereix la seva peculiar aparença.

Moltes són les idees per poder gaudir del te matcha i tant la cuina, en general, com la pastisseria, en particular, es mostren a l’alçada amb atractives receptes:

Pastís de te verd matcha (senzill).

Gelat de te matcha (sense ou)

Tartaletes de te matcha

Pastís de te verd matcha amb crema de mascarpone i llima

Cheesecake de te matcha

Brownie vegà de xocolata i te matcha sense sucre ni gluten

Pastís de crepes amb te matcha

Pannacota de te verd matcha amb mango

Boletes de civada, te matcha i xips de xocolata

Granitzats, galetes sense ou, puddings, muffins integrals...

No hi ha motius per no tastar el te verd matcha en qualsevol de les diferents propostes. Afegir un aliment vegetal nou a la dieta ens la fa més variada i saludable. 

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

---------------------------------------------

2 de Septiembre 2020

El té es una de las bebidas más consumidas en el mundo independientemente del agua.

Alrededor del té se han cerrado acuerdos, se han reencontrado amigos, se han compartido historias y se han vivido momentos de soledad... Tomar una taza de té puede acompañar un acto para acercarnos a los demás y a uno mismo, ya que nos reconforta tanto socialmente como a nivel personal.

Así, en una línea emocional, pensar en una taza de té entre las manos puede reconciliarnos con el mundo (aunque no sea para siempre).

A nivel nutricional el té nos aporta propiedades antioxidantes gracias a las catequinas (hasta un 30% en el té verde), activa la movilización de grasa en el tejido adiposo estimulando la termogénesis y tiene un efecto protector en el desarrollo de enfermedades cardiovasculares por sus flavonoides (compuestos antioxidantes con características antiinflamatorias) además de proporcionar la acción que a largo plazo produce sobre el metabolismo del colesterol (hipocolesterolemia).

Aunque contiene cafeína, las propiedades relajantes de la L-teanina (aminoácido) actúan contrarrestando el efecto de la estimulación nerviosa.

El té Matcha tiene un alto nivel de fibra dietética de fácil absorción por lo que puede aliviar el estreñimiento y estabilizar los niveles de azúcar en la sangre. Al mismo tiempo, cabe recordar que muchos de los efectos bioquímicos y fisiológicos del té se han observado in vitro aunque hay evidencia de sus propiedades en estudios epidemiológicos.

El té matcha, originario de Japón, reúne las propiedades atribuidas al té verde en una cantidad superior. De este modo, lo definimos como el té verde molido donde se aprovechan las hojas de té enteras transformadas en un polvo muy fino, de color verde intenso, que se disuelve y se consume con agua caliente en una mezcla bien batida.

Si hacemos la comparativa con las infusiones de té verde, un vaso de té matcha equivale a 10 vasos de té verde en antioxidantes y valor nutricional en general. De todos modos, debemos recordar que la cantidad consumida sigue siendo baja comparando el impacto de antioxidantes que provienen de las frutas o verduras que ingerimos con más cantidad por su tamaño.

Para elaborar un té matcha se necesitan 1 o 2 gramos de este polvo que con el calor del agua y la agitación, forma una ligera espuma que le ofrece su peculiar apariencia.

Muchas son las ideas para poder disfrutar del té matcha y tanto la cocina, en general, como la pastelería, en particular, se muestran a la altura con atractivas recetas:

Pastel de té verde matcha (sencillo).

Helado de té matcha (sin huevo)

Tartaletas de té matcha

Pastel de té verde matcha con crema de mascarpone y lima

Cheesecake de té matcha

Brownie vegano de chocolate y té matcha sin azúcar ni gluten

Pastel de crepes con té matcha

Pannacota de té verde matcha con mango

Bolitas de avena, té matcha y chips de chocolate

Granizados, galletas sin huevo, puddings, muffins integrales...

No hay motivos para no probar el té verde matcha en cualquiera de las diferentes propuestas. Añadir un alimento vegetal nuevo a la dieta nos la hace más variada y saludable.

Silvia Pellicer Bertrand

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses...

Sílvia Pellicer

Comentarios recientes

04.10 | 09:06

Buenas tardes, encantado de saludarte. Soy Jose
Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en periódicos digitales como not

24.02 | 07:22

Hola: Yo soy Alberto. Contacto desde aquí porque creo que es interesante esta página web para que pueda aparecer en periódicos digitales.

¿Por qué? Ganarás no solo en repercusión y reconocimiento de

29.11 | 17:23

Hola:
Soy Mora y estoy interesada en tu página web.

Me gustaría explicarte que tu negocio puede aparecer en cientos de periódicos digitales cada mes como noticia de forma totalmente garantizada y

01.08 | 09:08

Buenos dias , para un diabetico tipo 2 que indice glucémico es adecuado tener a las 2 h. de una comida equilibrada ?

Compartir esta página