Tot el dia a casa... Piquem saludable

Todo el dia en casa... Piquemos saludable

21 de març 2020

Quan ens trobem a casa avorrits, quan estem a la feina i no arriba mai l’hora de dinar, quan tenim el cap de setmana per endavant i no hi ha res millor que un aperitiu o un berenar amb família i amics; no cal renunciar a fer un petit mos.

Ens podem permetre fer un descans del que estiguem fent per menjar alguna cosa entre l’esmorzar matiner i l’hora de dinar i entre aquesta i el sopar del vespre. Mantenint, d’aquesta manera, els 5 àpats diaris que faciliten arribar a les menjades principals amb la gana controlada.

Per no afegir calories buides de nutrients o nutrients que ens poden resultar perjudicials per la salut pel seu excés (greixos i sucres), tan sols hem de recordar escollir aliments saludables, preparar-los nosaltres mateixos, limitar les quantitats sense sobrepassar les 200 calories (aliments hipocalòrics) i acompanyar-los amb molta aigua.

Fruita seca.

Amb baix contingut en aigua i tot i que té un alt poder calòric, el seu valor nutricional és molt saludable. Rica en àcids grassos insaturats omega 3 i omega 6. Si es comparen amb altres aliments d’origen vegetal contenen força proteïnes. Excel·lent font de fibra i riques en vitamines B1, B3 i E amb un contingut de minerals també superior a les altres fruites: magnesi, fòsfor, potassi, calci i ferro.

Recordem que un grapat de fruita seca: nous, avellanes, ametlles... és suficient per calmar la gana i mantenir el control calòric.

Les llavors com: les pipes de gira-sol o de carbassa aporten, també, molts nutrients i un grapadet ens servirà per matar el cuc.

Fruita natural.

La fruita natural és la millor opció, és saciant i en general, ens aporta aigua, fibra, vitamines i minerals. Sempre podem menjar una peça ben neta amb pell, o bé fer una macedònia amb un parell o tres fruites diferents que ens endolciran l’àpat.

Cereals integrals.

El aliments que inclouen cereals integrals en un 100% són més rics nutricionalment que no pas els seus idèntics refinats. La versió integral conté tots el nutrients i és rica en fibra, vitamines del grup B i E, minerals: seleni, zenc, coure, magnesi, fòsfor, ferro i en greixos poliinsaturats.

Ens poden fer un mini entrepà de pa integral amb oli d’oliva verge, incloure vegetals com l’enciam, el tomàquet o la ceba i aliments naturals o frescos i poc processats com el pernil o el gall d’indi natural, la tonyina i el formatge tendre o fresc.

També podem picar coquetes d’arròs o de blat de moro, que disposen del gra sencer. Escollint sempre les que tinguin menys ingredients afegits, sobretot la sal, el sucre i els greixos saturats.

Cigrons cuits i torrats.

Els cigrons són un aliment molt complert perquè són rics en àcid oleic i linoleic (greixos insaturats) superiors a altres llegums. Entre les vitamines i els minerals que aporta cal destacar els folats, la tiamina o vitamina B1, el calci, el fòsfor, el ferro, el potassi i el magnesi.

Si posem una plata de cigrons cuits a torrar al forn afegint diferents espècies (a gust personal); es converteixen en un fantàstic pica-pica.

Una recepta casolana fàcil i ràpida de fer és el dip d’hummus, amb cigrons, oli d’oliva, all, comí... (hi ha moltes variants, boníssimes).

Vegetals i hortalisses.

Les pastanagues, rave, cogombre, api, tomàquets xerri, olives... crus o avinagrats. Tallats a tires llargues i crus poden ser ideals per menjar amb el dip d’hummus.

Gairebé totes les hortalisses són riques en aigua, fibra, vitamines (vitamina C, carotè...) i minerals (calci, ferro i altres).

Iogurt, formatge fresc, formatge feta, quark, quallada.

Preferim els que tinguin un contingut de matèria grassa baix. Si hi afegim fruita i canyella resulta una combinació nutricionalment saludable i/o amb un grapadet de fruits secs trencats obtenim un topping deliciós.

El contingut nutritiu del iogurt és similar al de la llet amb algunes diferències. El iogurt aporta més proteïnes i són més digestibles que les de la llet, resulta una bona font de vitamines: riboflavina, vitamina B12 i tiamina; i de minerals amb una bona relació calci-fòsfor.

El formatge fresc té un alt contingut d’aigua, proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals on es destaca la quantitat elevada de calci.

Aigua i begudes naturals.

Els batuts naturals, sense sucres afegits, fets amb llets semidesnatades i fruita de forma casolana són un recurs nutritiu i agradable al paladar.

Begudes calentes.

Aquí s’inclou el cafè, el te i altres infusions (camamilla, til·la, poliol menta...). Beure begudes calentes ens reconforta i ens aporta una major sensació de sacietat.

No hi ha excusa per seguir aquests senzills passos que ens permeten equilibrar la ingesta diària amb molt de sabor i completar els nutrients que necessitem per mantenir-nos en forma sense afegir calories perjudicials.

Sílvia Pellicer Bertrand.

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

---------------------------------------------------

21 de marzo 2020

Cuando nos encontramos en casa aburridos, cuando estamos en el trabajo y no llega nunca la hora de comer, cuando tenemos el fin de semana por delante y no hay nada mejor que un aperitivo o una merienda con familia y amigos; no hay que renunciar a tomar un pequeño bocado.

Nos podemos permitir hacer un descanso de lo que estemos haciendo para comer algo entre el desayuno tempranero y la hora del almuerzo y entre ésta y la cena de la noche. Manteniendo, de este modo, las 5 ingestas diarias que facilitan llegar a las comidas principales con el hambre controlada.

Para no añadir calorías vacías de nutrientes o nutrientes que pueden resultar perjudiciales para la salud por su exceso (grasas y azúcares), tan sólo tenemos que recordar elegir alimentos saludables, prepararlos nosotros mismos, limitar las cantidades sin sobrepasar las 200 calorías (alimentos hipocalóricos) y acompañarlos con mucha agua.

Frutos secos.

Con bajo contenido en agua y aunque tiene un alto poder calórico, su valor nutricional es muy saludable. Rica en ácidos grasos insaturados omega 3 y omega 6. Si se comparan con otros alimentos de origen vegetal contienen bastantes proteínas. Excelente fuente de fibra y ricas en vitaminas B1, B3 y E con un contenido de minerales también superior a las otras frutas: magnesio, fósforo, potasio, calcio y hierro.

Recordemos que un puñado de frutos secos: nueces, avellanas, almendras ... es suficiente para calmar el apetito y mantener el control calórico.

Las semillas como: las pipas de girasol o de calabaza aportan, también, muchos nutrientes y un puñado nos servirá para matar el gusanillo.

Fruta natural.

La fruta natural es la mejor opción, es saciante y en general, nos aporta agua, fibra, vitaminas y minerales. Siempre podemos comer una pieza bien limpia con piel, o bien hacer una macedonia con un par o tres de frutas diferentes que nos endulzarán la comida.

Cereales integrales.

Los alimentos que incluyen cereales integrales en un 100% son más ricos nutricionalmente que sus idénticos refinados. La versión integral contiene todos los nutrientes y es rica en fibra, vitaminas del grupo B y E, minerales: selenio, zinc, cobre, magnesio, fósforo, hierro y en grasas poliinsaturadas.

Nos podemos preparar un mini bocadillo de pan integral con aceite de oliva virgen, incluir vegetales como la lechuga, el tomate o la cebolla y alimentos naturales o frescos y poco procesados ​​como el jamón o el pavo natural, el atún y el queso tierno o fresco.

También podemos picar tortitas de arroz o de maíz, que disponen del grano entero. Escogiendo siempre las que tengan menos ingredientes añadidos, sobre todo la sal, el azúcar y las grasas saturadas.

Garbanzos cocidos y tostados.

Los garbanzos son un alimento muy completo porque son ricos en ácido oleico y linoleico (grasas insaturadas) superiores a otras legumbres. Entre las vitaminas y los minerales que aporta cabe destacar los folatos, la tiamina o vitamina B1, el calcio, el fósforo, el hierro, el potasio y el magnesio.

Si introducimos una bandeja de garbanzos cocidos a tostar en el horno añadiendo diferentes especies (a gusto personal); se convierten en un fantástico picoteo.

Una receta casera, fácil y rápida de hacer es el dip de hummus, con garbanzos, aceite de oliva, ajo, comino ... (hay muchas variantes, exquisitas).

Vegetales y Hortalizas.

Las zanahorias, rábano, pepino, apio, tomates cherri, aceitunas ... crudos o avinagrados. Cortados a largas tiras y crudos poden ser ideales para acompanyar el dip de hummus.

Casi todas las hortalizas son ricas en agua, fibra, vitaminas (vitamina C, caroteno ...) y minerales (calcio, hierro y otros).

Yogur, queso fresco, queso feta, quark, cuajada.

Preferimos los que tengan un contenido de materia grasa bajo. Si añadimos fruta y canela resulta una combinación nutricionalmente saludable y/o con un puñadito de frutos secos troceados obtenemos un topping delicioso.

El contenido nutritivo del yogur es similar al de la leche con algunas diferencias. El yogur aporta más proteínas y son más digestivas que las de la leche, resulta una buena fuente de vitaminas: riboflavina, vitamina B12 y tiamina; y de minerales con una buena relación calcio-fósforo.

El queso fresco tiene un alto contenido de agua, proteínas de alta calidad, vitaminas y minerales. Además, destaca la cantidad elevada de calcio.

Agua y bebidas naturales.

Los batidos naturales, sin azúcares añadidos, elaborados con leche semidesnatada y fruta, de forma casera, son un recurso nutritivo y agradable al paladar.

Bebidas calientes.

Aquí se incluyen el café, el té y otras infusiones (manzanilla, tila, poleo menta ...). Tomar bebidas calientes nos reconforta y nos aporta una mayor sensación de saciedad.

No hay excusa para seguir estos sencillos pasos que nos permiten equilibrar la ingesta diaria con mucho sabor y completar los nutrientes que necesitamos para mantenernos en forma sin añadir calorías perjudiciales.

Silvia Pellicer Bertrand.

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

Comentarios recientes

04.10 | 09:06

Buenas tardes, encantado de saludarte. Soy Jose
Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en periódicos digitales como not

24.02 | 07:22

Hola: Yo soy Alberto. Contacto desde aquí porque creo que es interesante esta página web para que pueda aparecer en periódicos digitales.

¿Por qué? Ganarás no solo en repercusión y reconocimiento de

29.11 | 17:23

Hola:
Soy Mora y estoy interesada en tu página web.

Me gustaría explicarte que tu negocio puede aparecer en cientos de periódicos digitales cada mes como noticia de forma totalmente garantizada y

01.08 | 09:08

Buenos dias , para un diabetico tipo 2 que indice glucémico es adecuado tener a las 2 h. de una comida equilibrada ?

Compartir esta página