Dieta equilibrada (II)

15 de juny 2020

El Plat Saludable de Harvard ens permet identificar el tipus d’aliments que s’han de menjar per mantenir una dieta equilibrada. Aliments reals i no gaire processats per tal de no incorporar additius innecessaris.

Tan senzill com tornar a menjar els mateixos aliments que preparaven les àvies, sense la necessitat d’haver-los de cuinar de igual manera, afegint originalitat i/o contrast. Definició de bona part de la cuina moderna que introdueix coccions i aliments (també reals) d’altres països.  

Definim, amb més precisió, les quantitats (racions) que s’han de servir de cada grup d’aliments en un dia. Per aquest motiu, detallem les racions i l'equivalent d'una ració en una mesura casolana més fàcil de recordar i de controlar.

 

Quan tenim ben clar quins són els aliments i en quina quantitat els hem de distribuir, resulta interessant establir un menú setmanal de manera que seguint les pautes anteriors, quedin cobertes les necessitats nutricionals bàsiques. De ben segur que si ja tenim el menú organitzat, ens permetrà –alhora- realitzar les compres sense malbaratar aliments, més eficients i ràpides i poder cuinar amb previsió.

Per mostra... un parell de dies equilibrats.

Els dinars i els sopars poden anar acompanyats de pa integral.

Totes les amanides poden ser amanides amb oli d’oliva verge extra i/o llimona i/o pebre, espècies... (preferiblement, sense o poca sal).

S’haurà d’ingerir un mínim de 1 litre i mig d’aigua diària i podem incloure infusions... (6 gots plens d’aigua). Millor arribar a 2 litres diaris.

Finalment, realitzar 60 minuts d’exercici físic moderat diaris ens permetrà mantenir l’estil de vida saludable i equilibrat i l’actitud per viure més anys amb condicions favorables.

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

 

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses

Sílvia Pellicer