Què són i com fer germinats a casa?

¿Qué son y cómo hacer germinados en casa?

23 de maig 2020

La varietat d’aliments i coccions que les xarxes socials i altres mitjans de comunicació ens descobreixen, fan que l’interès pel que mengem i el que ens aporta, creixi. Així, els germinats ens aporten noves possibilitats de sorprendre al nostre paladar amb salut.

Els germinats destapen un valor nutricional superior i una millor digestibilitat que els aliments dels quals provenen. Els asiàtics ja els consumien fa milers d’anys.

Es poden germinar: cereals, llegums, llavors i algunes hortalisses com la col llombarda o el rave. I els germinats que més es consumeixen són les llenties, soia, mongetes, cigrons, arròs integral, blat, blat de moro, civada, alfals, raves, mostassa, llavors de gira-sol, llavors de carbassa, llavors de xia, sèsam...

Què vol dir germinar i quin és el seu procés?

Germinar consisteix en hidratar una llavor o un gra fins que es trenca la membrana exterior i surt el brot. S’aconsegueix amb unes condicions precises d’humitat, de temperatura suau (càlida) i de poca llum. El resultat és un aliment viu, una planta en potència amb tots els seus nutrients intactes, on el procés de germinar es pot considerar com una predigestió de l’aliment. Aquest és el motiu pel qual el germinat és de més fàcil digestió que la llavor seca i el seu midó resulta pre-digerit.

A més a més, s’aprofita l’aliment de forma completa perquè ingerim tots els nutrients que la llavor reserva per fer créixer a la futura planta.

Com fer germinats a casa?

Per poder fer els nostres germinats a casa, tot el que necessitem és fàcil d’aconseguir:

• Pots de vidre transparent amb l’entrada ample

• Tela porosa o gasses

• Gomes elàstiques

• Aigua.

bit.ly/3cX1eWW

Segons el cereal, la llegum o la llavor que volguem germinar, el procés tardarà un parell o tres de dies més.

Ho farem tot seguint aquests passos:

1. Posar la llavor escollida (un grapat o un parell de cullerades) dins del pot de vidre i omplir-lo d’aigua tota una nit.

Tapar el pot amb el teixit porós o la gassa i ajustar-ho amb la goma elàstica.

2. L’endemà al matí, buidar tota l’aigua del pot sense treure el teixit que fa de tapa i de colador alhora i tornar a afegir aigua per netejar, llençant-la de nou de manera que les llavors quedin humides i mai anegades. El pot el deixarem recolzat cap per avall i inclinat per anar colant les restes d’aigua en una zona fosca amb una temperatura mitja (ni fred, ni calor).

3. Haurem de fer l’operació de remullada i neteja de les nostres llavors 2 cops al dia.

4. Aproximadament al 5è dia -si el germinat ja és prou fet- realitzarem la mateixa operació de remullada i neteja i el deixarem a la llum del sol durant tot un dia perquè pugui crear clorofil·la.

5. Un cop fet, el mantindrem millor dins la nevera.

bit.ly/3gg47V6

Cal tenir en compte que les remullades i el posterior rebuig de l’aigua de forma continua són per tal d’evitar el desenvolupament de microorganismes i possibles toxi-infeccions alimentàries relacionades. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) adverteix que la humitat necessària per fer germinar les llavors pot ser caldo de cultiu per bactèries potencialment perilloses sempre que no es faci una correcte manipulació.

La Food and Drug Administration (agència que regula els aliments i els medicaments) dels Estats Units d’Amèrica recomana que els nens, els avis, les dones embarassades i persones amb un sistema immune dèbil evitin menjar els germinats crus. També, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, defineix el reglament per evitar o reduir els possibles riscos de contaminació de les llavors germinades, i assegurar així la protecció de la salut pública en la Unión Europea, tenint en compte el dictamen de la EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària).

Aportació nutricional.

Els germinats ens aporten diferents nutrients segons el tipus de llavor, cereal o llegum original.

En general, els nutrients més interessants a destacar són els aminoàcids essencials, vitamina C, beta caroté (pro vitamina A), vitamina B, E, K, clorofil·la, calci, potassi, ferro, oligoelements i enzims...

Podem introduir-los a la dieta amb molt poques calories i consumir-los crus, cuinats, en brioixeria o mòlts com a farina per afegir a altres plats; tot i que resulta més interessant el seu consum en cru per un millor aprofitament dels seus nutrients.

Els germinats són capritxosos, molt fàcils de fer i amb un valor nutricional alt. Ens ofereixen varietat a la dieta i ens enriqueixen, amb el seu acompanyament, amanides i moltes altres receptes. 

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

--------------------------------------------

23 de mayo 2020

La variedad de alimentos y cocciones que las redes sociales y otros medios de comunicación nos descubren, consiguen que el interés, por lo que comemos y lo que nos aporta, crezca. Así, los germinados nos aportan nuevas posibilidades de sorprender a nuestro paladar con salud.

Los germinados destapan un valor nutricional superior y una mejor digestibilidad que los alimentos de los que provienen. Los asiáticos ya los consumían hace miles de años.

Se pueden germinar: cereales, legumbres, semillas y algunas hortalizas como la col lombarda o el rábano. Y los germinados que más se consumen son las lentejas, soja, judías, garbanzos, arroz integral, trigo, maíz, avena, alfalfa, rábanos, mostaza, semillas de girasol, semillas de calabaza, semillas de xia, sésamo...

¿Qué significa germinar y cuál es su proceso?

Germinar consiste en hidratar una semilla o un grano hasta que se rompe la membrana exterior y aparece el brote. Se consigue manteniendo unas condiciones precisas de humedad, de temperatura suave (cálida) y de poca luz. El resultado es un alimento vivo, una planta en potencia con todos sus nutrientes intactos, donde el proceso de germinar se puede considerar como una predigestión del alimento. Este es el motivo por el que el germinado es de más fácil digestión que la semilla seca y su almidón resulta pre-digerido.

Además, se aprovecha el alimento de forma completa porque se ingieren todos los nutrientes que la semilla reserva para hacer crecer la futura planta.

Cómo hacer germinados en casa?

Para poder hacer nuestros germinados en casa, todo lo que necesitamos es fácil de conseguir:

• Frascos de vidrio transparente con la entrada ancha

• Tela porosa o gasas

• Gomas elásticas

• Agua.

Según el cereal, la legumbre o la semilla que queramos germinar, el proceso tardará un par o tres de días más.

Lo haremos siguiendo estos pasos:

1. Poner la semilla escogida (un puñado o un par de cucharadas) dentro del frasco de vidrio y llenarlo de agua toda una noche.

Tapar el frasco con el tejido poroso o la gasa y ajustarlo con la goma elástica.

2. A la mañana siguiente, vaciar todo el agua del bote sin sacar el tejido que hace de tapa y de colador a la vez y volver a añadir agua para limpiar, tirándola de nuevo de manera que las semillas queden húmedas y nunca anegadas. Dejaremos el frasco apoyado boca abajo e inclinado para seguir colando los restos de agua en una zona oscura con una temperatura media (ni frío, ni calor).

3. Deberemos realizar la operación de remojo y  limpieza de nuestras semillas 2 veces al día.

4. Aproximadamente hacia el 5º día -si el germinado està suficientemente hecho- realizaremos la misma operación de remojo y limpieza y lo dejaremos a la luz del sol durante todo un día para que pueda crear clorofila.

5. Una vez hecho, lo mantendremos mejor en la nevera.

bit.ly/3e7CoDW

Se debe tener en cuenta que los remojos y el posterior rechazo del agua de forma continua son para evitar el desarrollo de microorganismos y posibles toxiinfecciones alimentarias relacionadas. La OMS (Organización Mundial de la Salud) advierte que la humedad necesaria para hacer germinar las semillas puede ser caldo de cultivo de bacterias potencialmente peligrosas siempre que no se mantenga una correcta manipulación.

La Food and Drug Administration (agencia que regula los alimentos y los medicamentos) de los Estados Unidos de América recomienda que los niños, los ancianos, las mujeres embarazadas y las personas con un sistema inmune débil eviten comer germinados crudos. También, la Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria, define el reglamento para evitar o reducir los posibles riesgos de contaminación de las semillas germinadas, y asegurar así la protección de la salud pública en la Unión Europea, teniendo en cuenta el dictamen de la EFSA (Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria).

Aporte nutricional.

Los germinados nos aportan diferentes nutrientes según el tipo de semilla, cereal o legumbre original.

En general, los nutrientes más interesantes a destacar son los aminoácidos esenciales, vitamina C, beta caroteno (pro vitamina A), vitamina B, E, K, clorofila, calcio, potasio, hierro, oligoelementos y enzimas...

Podemos introducirlos en la dieta con muy pocas calorías y consumirlos crudos, cocinados, en bollería o molidos como harina para añadir a otros platos; aunque resulta más interesante su consumo en crudo para un mejor aprovechamiento de sus nutrientes.

Los germinados son caprichosos, muy fáciles de hacer y con un valor nutricional alto. Nos ofrecen variedad en la dieta y nos enriquecen, con su acompañamiento, ensaladas y muchas otras recetas.

Silvia Pellicer Bertrand

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

bit.ly/3e7CoDW

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses...

Sílvia Pellicer